diumenge, 8 de desembre del 2013

Seguretat dels medicaments



Aquest apartat va dedicat a la xerrada que vam fer sobre la farmacovigilància i la farmacogenètica de la Dra. Rosa Morera, a la Clínica Diagonal.



divendres, 15 de novembre del 2013

Pràctica. Determinació dels grups sanguinis

En aquesta publicació afegiré un exemple del que expliquen les dues publicacions anteriors.

Els resultats de la determinació del meu grup sanguini són els següents:












En el meu cas es pot observar que a la gota de sang on hi he col·locat el sèrum humà Anti-B s’ha produït una aglutinació, per tant, sóc del grup sanguini B.


Després d'haver observat diversos resultats, hem arribat a la conclusió que ens podem trobar amb quatre resultats diferents:















En alguns casos hi ha aglutinació. Això passa a causa de que tots els eritròcits s’han ajuntat, per tant, significa que l’anticòs que hi hem col·locat ha reaccionat amb algun antígen, és a dir, hi ha hagut resposta immunitària.
On no n’hi ha hagut, la mescla de sang i sèrum s’ha homogenitzat, per tant, no hi ha hagut resposta immunitària. 

dijous, 14 de novembre del 2013

Pràctica. Determinació de grups sanguinis. INFORME (NR)

DETERMINACIÓ DE GRUPS SANGUINIS
Objectius
Determinar el grup sanguini propi. 

Bases teòriques
El caràcter dels grups sanguinis ve determinat per 3 híbrids: A, B i 0. A i B són dominants i 0 recessiu. Per tant, existeixen 4 grups sanguinis diferents: A (A0), B (B0), AB (AB) i 0 (00). La sang de cadascun d'aquests grups fabrica antígens i anticossos diferents. 

A més a més, la sang té un altre factor determinatiu anomenat Rh. Pot ser negatiu o possitiu. El positiu té antígens Rh però no fabrica anticossos. En canvi, el negatiu no fabrica antígens pero si anticossos Rh. 

Material
- Sèrum humà anti-A, anti-B
- Portaobjectes
- Escuradents plans
- Llencetes esterilitzades
- Alcohol
- Cotó fluix

Procediment
- Preparar un portaobjectes ben net.
- Desinfectar el dit índex amb alcohol i cotó fluix.
- Punxar amb una llenceta esterilitzada el dit.
- Posar una gota de sang a cada extrem del portaobjectes.
- Deixar caure una gota de sèrum anti-A (color blau) sobre la primera gota de sang.
- Deixar caure una gota de sèrum anti-B (color groc) sobre la segona gota de sang. 
- Amb un escuradents, barrejar cada gota amb el sèrum corresponent. 

Resultats
A la primera gota on hi hem posat sèrum anti-A la sang s'ha aglutinat. En canvi, a la segona gota on hi hem posat sèrum anti-B la sang ha quedat homogeneïtzada amb el sèrum.


Conclusions
El meu grup sanguini és A. Quan he posat els anticossosA sobre la meva sang, els eritròcits s'han ajuntat perquè els meus antígens són A. En canvi, quan hi he posat els anticossos B, la sang ha quedat homogeneïtzada. Això és perquè els meus antígens no són B, i no reaccionen amb aquests anticossos.

Exemples d'altres resultats
Grup sanguini B

Grup sanguini 0

Neus Rodeja.

dimarts, 12 de novembre del 2013

Pràctica: Determinació dels grups sanguinis. ACTIVITATS.

1. Completa
Els que pertanyen al grup A : tenen l’antigen A i l’anticòs B. Els que pertanyen al grup B : tenen l’antigen B, i l’anticòs A. Els que pertanyen al grup AB : tenen l’antigen AB i l’anticòs nul. Els que pertanyen al grup O : tenen l’antígen nul i l’anticòs AB. La sang analitzada és del grup sanguini A perquè quan he barrejat la meva sang amb la gota de sèrum Anti-A, s'hi ha pogut observar una reacció immunològica clara . 

2. Completa la taula amb els anticossos que contenen la sang pertanyent al diferents grups sanguinis.


3. En el quadre següent es mostra amb quins antisèrums s’ha produït aglutinació, en analitzar la sang de diverses persones. Volem saber el grup sanguini corresponent a cadascuna.


4. Ara completa la següent taula contestant SÍ / NO segons hagi compatibilitat de grups sanguinis entre el donant i el receptor.



Segons la taula que has omplert el donant universal és el grup 0 i el receptor universal és el grup AB .

5. Explica per quina raó la sang del grup sanguini O és la més sol·licitada en els bancs de sang.
Perquè com que no té antígens és compatible amb tots els tipus d'anticossos i, per tant, amb tots els grups sanguinis. 

6. De les parelles següents, digues qui pot ser el donant i qui el receptor.
Raona la teva resposta.
Persona del grup A- persona del grup AB
El donant és la persona del grup A i el receptor la persona del grup AB. La persona del grup A té antígens A igual que la persona del grup AB, per tant no li passarà res. Però la persona del grup B té antígens B i l'altre fabrica anticossos B.

Persona del grup O- persona del grup B
El donant és la persona del grup 0 i el receptor la persona del grup B. Perquè la persona del grup 0 és donant internacional.

7. A classe hem trobat que, a Catalunya, predominen els grups sanguinis A i 0. Però en canvi, els grups AB i B són molt poc freqüents. També hem trobat que al País Basc, segueixen predominant els grups sanguinis A i 0, però els altres dos són una mica més freqüents. Per tant, hem deduït que el percentatge de grups sanguinis depèn de la regió. Ja que encara que actualment la societat sigui molt global i internacional, durant molts anys  aquesta s'ha reproduit entre persones de la mateixa regió. Busca una zona on predomini el grup sanguini B.

En el següent mapa està representat la freqüència de l'alel B dels grups sanguinis arreu del món. Com podem veure, el centre de l'Índia és una de les zones on hi ha més gent del grup sanguini B.

8. Fes un percentatge dels grups sanguinis en el nostre grup.


dilluns, 11 de novembre del 2013

Molècules intel·ligents

1. El sistema immunològic

El sistema immunològic és el conjunt d'òrgans que ens protegeixen de les malalties infeccioses per mitjà de la identificació i la eliminació de patògens i cèl·lules tumorals. 
Els patògens han d'anar travessant barreres del sistema immunològic per poder atacar. Les diferents barreres estan classificades en barreres primàries i barreres secundàries.
Barreres primàries
La pell i la mucosa de la boca i la gola. La pell és la primera barrera que han de travessar els patògens. El nostre cos fa un procés de descamació diària de la pell. Això implica que ens desprenem de tots els microbis que s'adhereixen a la nostra pell. Tot i així, si tenim ferides, els patògens entren més fàcilment. 
Els patògens també poden entrar per la boca o el nas. Peró el nostre cos consta mucosa que ens protegeix. La mucosa, la suor, la saliva i les llàgrimes entre d'altres, tenen una substància protectora important anomenada lisozima. Aquesta trenca la membrana cel·lular dels microbis i els destrueix. 
Barreres secundàries
Quan els patògens han travessat les barreres primàries, els leucòcits es posen en marxa. 
Monocòcits. Quan els moncòcits reben l'avís d'una secció infectada, es dirigeixen cap allà. Devoren els patògens i provoquen febre. La febre ens augmenta la temperatura corporal, i això hi ha bacteris que no ho poden suportar. 
Neutròfils. Els neutròfils, iguals que els monocòcits, s'encarreguen d'eliminar els patògens. Si aconsegueixen eliminar-los, el cos expulsa els expulsa juntament amb els neutròfils en forma de pus. Per tant, el pus és un tipus de defensa contra la infecció.
Limfòcits. Els limfòcits elaboren els anticossos. Hi ha dos tipus de limfòcits, que fabriquen dos tipus d'anticossos diferents. Els primers el constitueixen les cèl·lules B. Aquestes alliberen els anticossos a la sang. Són molt eficaços. Els anticossos que alliberen detencten les cèl·lules infectoses i les eliminen amb precisió. El segon tipus de limfòcits el formen les cèl·lules T. Aquests fabriquen els anticossos i se'ls queden enganxats a la seva superfície. A més a més, hi ja un subgrup de cèl·lules T (cèl·lules T auxiliars) que s'encarreguen d'ajudar a les cèl·lules B a produir més anticossos. 
per fi, els anticossos han eliminat el patògen, guarden guarden el procés a la memòria immunològica dels limfòcits. D'aquesta manera si una altra vegada es torna a presentar el mateix patògen, la cèl·lula ja tindrà els anticossos necessaris per acabar amb l'enemic ràpidament. 

2. Anticossos

Els anticossos són mol·lècules proteiques del tipus de les globulines. Van lligades absolutament amb el sistema immunitari, per això se les anomena immonuglobulines (Ig). Estan produides pels limfòcits B (cèl·lules plasmàtiques) i s'uneixen de manera específica als antígens. 
Estan formats per dues cadenes pesades i dues cadenes lleugeres. Les cadenes pesades s'uneixen entre si per un pont disulfur, i les dues cadenes lleugeres s'uneixen cadascuna amb una cadena pesada mitjançant també un pont disulfur. Les cadenes tenen dues parts: la constant i la variable. La part variable és per on s'unirà a l'antigen. 
Es poden diferenciar dos tipus diferents  d'anticossos:
Anticossos de superfície
Els anticossos de superfície queden enganxats a la membrana dels limfòcits B.
Anticossos lliures
Surten a l'exterior de la cèl·lula es solubilitzen amb la sang i circulen per tot el cos. 
Dins dels anticossos lliures, n'hi ha de diferents tipus:
IgG. Són els més predominants. Es caracteritzen perquè són els únics capaços de travessar la placenta i penetrar el fetus. 
IgM. Són els primers que es desenvolupen davant d'un antígen.
IgA. Es troben a la sang i en algunes secrecions.
IgE. Són els anticossos que causen l'al·lèrgia.

3. Malalties del sistema immunològic

Les malalties més destacades del sistema immunològic són la hipersensibilitat i la immunodepressió.
Hipersensibilitat. És quan el sistema immunològic reacciona exageradament davant de molècules poc perilloses. Pot arribar a provocar la mort (anafilaxi). Les al·lèrgies són reaccions determinades d'hipersensibilitat. 
Aquestes reaccions exagerades poden ser immediates o retardades.  
Immunodepressió. És la malaltia contrària a la hipersensibilitat. És a dir, incapacitat de desenvolupar una reacció adequada davant la presència d'un antígen. 

4. Els anticossos monoclonals

Els anticossos monoclonals procedeixen d'una mateixa cèl·lula mare, per tant, són tots idèntics. És possible produir anticossos monoclonals que s'uneixin específicament amb qualsevol molècula amb caràcter antigènic. Aquest fenomen és de gran utilitat en medicina, biologia molecular i bioquímica. 
El procés de producció d'aquests anticossos és complex. Es pot dur a terme en cultius cel·lulars o animals. 

5. Utilitat dels anticossos monoclonals en la teràpia i tractament de malalties. Exemples.

Gràcies als anticossos monoclonals es pot arribar a reconèixer qualsevol estructura química, detectar hormones, vitamines i citocines; monotonitzar fàrmacs, detectar matalties infeccioses en microbiologia; detectar al·lergens en al·lèrgia, hermatologia, marcadors tumorals i infarts de miocardi. Tot això gràcies a l'especificitat i capacitat que tenen els anticossos monoclonals per a reconèixer qualsevol estructura química.
S'utilitzen a través de diverses eines, com poden ser ELISA, EIA, citometria, immunohistoquímica o immunofluorescència.

6. Altres utilitats dels anticossos monoclonals

Els anticossos monoclonals són molt útils per detectar la presència i quantitat d'alguna substància (unint-los a aquesta). També són usats per purificar una substància amb tècniques anomenades immunoprecipitació o cromatografia.

7. Recerca biomèdica en el camp dels anticossos monoclonals

La producció d'anticossos tant policlonals com monoclonals, esdevé clau en el desenvolupament de la recerca en moltes àrees de coneixement, tant per a la detecció, com per a la quantificació d'una o vàries molècules d'interès.
A l'SCAC disposen d'instalacions, equipament i personal experimental per ajudar en el disseny i generació d'aquests anticossos. 

Extra:
Macròfags. Inicien el procés de defensa. Redueixen la inflamació i netegen la zona afectada de fragments cel·lulars, cèl·lules mortes i altres residus.

dilluns, 4 de novembre del 2013

Anàlisi clínic

Resultats i conclusions
Jordi Carmona:
- Pressió
Sistòlica: normal-alta (120-139). Es considera normal entre 90 i 119 mm Hg.
Diastòlica: normal-alta (80-89). Es considera normal entre 60 i 79  mm Hg.

(Aquestes dades ens diuen que en els pròxims 10 anys té un 2% de probabilitats de tenir problemes cardiovasculars.)
Pols: baix.

- Glucosa
De 80 a 89 mg/dL es considera normal.

- Perfil lipídic
CHOL: es considera normal entre 200 i 210 mg/dL.
HDL: el correcte és més alt de 60 mg/dL.
TG: és correcte.
LDL: entre 100 i 129 mg/dL es considera ideal.

Mar Canyelles
Cal dir que els resultats d’aquestes proves es consideren vàlides per persones majors de 35 anys, per tant, aquests resultats no són gaire significatius.
- Pressió
Sistòlica: normal.
Diastòlica: normal.

(Aquestes dades ens diuen que en els pròxims 10 anys té un 1% de probabilitats de tenir problemes cardiovasculars).
Pols: baix

- Glucosa
Baixa

- Perfil lipídic
CHOL: baix.
HDL: força alt.*
TG: baix.
LDL: sense dades.


Neus Rodeja
Cal dir que els resultats d’aquestes proves es consideren vàlides per persones majors de 35 anys, per tant, aquests resultats no són gaire significatius.
- Pressió
Sistòlica: normal.
Diastòlica: normal.

(Aquestes dades ens diuen que en els pròxims 10 anys té un 1% de probabilitats de tenir problemes cardiovasculars).
Pols: normal.

dilluns, 28 d’octubre del 2013

10 idees força de farmacologia

1. La farmacologia estudia totes les propietats d'una substància per trobar aplicacions terapèutiques.
2. El procés d'investigació de nous fàrmacs és molt llarg per garantir el màxim de seguretat.
3. La farmacologia també té molt en compte la prevenció.
4. El procés d'investigació de nous fàrmacs té dues fases: la pre-clínica (in-vitro) i la clínica (in-vivo).
5. Els programes de cribatge destrien la gent amb factors de risc.
6. Després de la comercialització hi ha una farmacovigilància que notifica de reaccions adverses.
7. Amb els anys, la línia d'investigació ha evolucionat molt.
8. No sabem el mecanisme amb el que actuen tots els fàrmacs.
9. Prevenir és d'alguna manera, curar.
10. Els malalts crònics són els que més recursos gasten, per això, prevenir un futur malalt crònic és molt important.

Pòster mèdic del càncer de pulmó


Pòster mèdic de la infecció d'orina


dimarts, 8 d’octubre del 2013

Ja arriben els Nobel

Els científics James E.Rothman, Randy W.Schekman i Thomas C.Südhof han estat els guardonats amb el Premi Nobel de Medicina 2013 aquest dilluns per l'Institut Karolinska d'Estocolm.

El Comitè ha atorgat aquest guardó als tres científics "pels seus descobriments de la maquinària que regula el trànsit vesicular, un sistema de transport essencial en les nostres cèl·lules", i ha destacat que les seves troballes sobre aquest "procés fonamental" han tingut un gran impacte en el món científic.
Els tres científics han resolt "el misteri de com la cèl·lula organitza el seu sistema de transport" intern i han detallat "els principis moleculars" que expliquen per què aquest sistema és capaç de lliurar les molècules necessàries "al lloc adequat, en el moment adequat".

(Informació treta del diari ARA)

Aquí us deixem una imatge en que podeu veure l'aportació de cada un dels guardonats:




Per últim uns enllaços on trobareu més informació:

http://www.businessinsider.com/nobel-prize-in-medicine-awarded-for-research-on-the-traffic-control-system-inside-our-cells-2013-10

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2013/press.html


dilluns, 7 d’octubre del 2013

6a edició de portes obertes del PRBB

Aquest passat dissabte, 5 d’octubre, ha estat el dia de portes obertes del PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona). En aquesta jornada el personal del centre de forma voluntària ha mostrat les seves instal·lacions, els seus projectes i com fan les seves investigacions; a part d’un munt de tallers i activitats relacionades amb la ciència per a totes les edats. Tot això amb l’objectiu d’acostar la ciència i aquesta important instal·lació  a la societat.

Amb aquesta ja són sis les jornades de portes obertes del centre, que cada any és un èxit, tant de públic com per part dels treballadors del centre. Una dada que crida l’atenció tenint en compte el moment d’ajustos pressupostaris i manca de subvencions que pateix la recerca. La idea d’acostar la ciència a les persones és bàsica perquè la gent vegi com és d’important per a millorar la vida de les persones. Així que si us interessa la ciència aneu preparant-vos per a la propera edició!!

dilluns, 30 de setembre del 2013

En aquest apartat anirem penjant els treballs que anirem realitzant.